Στο παρελθόν

open-fire

Για χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα με τις καμινάδες γιατί χρησιμοποιούσαν μόνο ξύλο και κάρβουνο για θέρμανση και μαγείρεμα. Σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία του αέριου είναι πάνω από 300°C, έτσι όλα τα υπολείμματα καπνού παραμένουν στην καμινάδα.
Κατά την τελευταία δεκαετία το ξύλο και το κάρβουνο υποχώρησαν δίνοντας τη θέση τους στα πιο οικονομικά πετρέλαιο και γκάζι, με θερμοκρασία κάτω από 250°C. Αυτό, όμως είχε τραγικές συνέπειες για τις καμινάδες. Αυτό το όξινο συμπύκνωμα βγαίνει από τα αέρια γκαζιού διαβρώνοντας το ασβεστοκονίαμα, το μπετόν και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και το ανοξείδωτο ατσάλι. Εξαιτίας αυτής της διάβρωσης, μπορεί να εισέλθει μονοξείδιο του άνθρακα στα δωμάτια, προκαλώντας και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο παρόν

36

Για να αποφευχθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πρέπει όλες οι καμινάδες για συστήματα με καύσιμο το αέριο και το πετρέλαιο να προστατευθούν από την διάβρωση.
Σε αυτή την περίπτωση, τα παραπάνω άλυτα προβλήματα παρουσιάζονται ως εξής:

  • Άκαμπτοι, χοντροί (0.6 χιλ.) ανοξείδωτοι σωλήνες είναι η καλύτερη λύση ενάντια στη διάβρωση (10 χρόνια εγγύηση), αλλά είναι αδύνατον να τους βάλετε σε μια μακριά, καμπυλωτή καμινάδα χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς να σπάσετε τον τοίχο.
  • Εύκαμπτοι, λεπτοί (0.3χιλ) ανοξείδωτοι σωλήνες μπορούν να περάσουν μέσα από μια καμινάδα χωρίς παρεκκλίσεις, αλλά η αντοχή στην διάβρωση δεν είναι ικανοποιητική. Η τομή του εισερχόμενου σωλήνα είναι πάντα μικρότερη από την υπάρχουσα καμινάδα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη αντίσταση και όχι τόσο ικανοποιητική λειτουργία του καυστήρα. Όταν η υπάρχουσα καμινάδα έχει ορθογώνιο σχήμα, για παράδειγμα 200 x 300 εκ., πρέπει να βάλετε έναν άκαμπτο σωλήνα 275 εκ. διαμέτρου για να ασφαλίσετε την τομή. Αυτό είναι αδύνατο.

Το μέλλον

37

Για να λύσετε όλα τα προβλήματα των καπνοδόχων με καύσιμο πετρελαίου και αερίου και για να δώσετε μια μεγαλύτερη ώθηση στην καμινάδα, δημιουργήσαμε μια νέα τεχνολογία: την FURANFLEX τεχνολογία οικοδόμησης και λειτουργίας, στον τομέα των καμινάδων.