Εμφανή σημάδια στην τοιχοποιία απο διαρροή συμπυκνωμάτων απο την καμινάδα

Εμφανή σημάδια στην τοιχοποιία απο διαρροή συμπυκνωμάτων απο την καμινάδα

Όλοι  έχουμε παρατηρήσει κάποια στιγμή μούχλα και υγρασία γύρω από κάποια καμινάδα. Όμως τι ακριβώς συμβαίνει;
Όλα ξεκινούν από την δημιουργία συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό της καμινάδας. Τα συμπυκνώματα έχουν την τάση να διαπερνούν τα τοιχώματα της καμινάδας «ποτίζοντας» τα τοιχώματά της. Συνήθως το φαινόμενο παρουσιάζεται από τα πάνω προς τα κάτω και εξελίσσεται με τα χρόνια μέχρι την βάση της καμινάδας. Η ένδειξη μούχλας υπάρχει συνήθως όταν η υγρασία προέρχεται από το εσωτερικό της καμινάδας και όχι εξωτερικά από την βροχή.

Όμως πως ακριβώς δημιουργούνται τα συμπυκνώματα στην καμινάδα;

Όπως ακριβώς και στα τζάμια, που νωρίς το πρωϊ η υγρασία συγκεντρώνεται κατα την διάρκεια του χειμώνα θολώνοντάς τα. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή φάσης του αέρα που συμβαίνει όταν ο αέρας ψυχραίνεται και αποβάλει μέρος των υδρατμών που μεταφέρει. Είναι παρόμοιο φαινόμενο με την βροχή! Το ίδιο ακριβώς όμως συμβαίνει και στην καμινάδα σας. Κατα στην καύση πετρελαίου αλλά ειδικότερα του φυσικού αερίου το μεθάνιο CH4 ενώνεται με οξυγόνο Ο2 και παράγει κυρίως CO και CO2 και Η2Ο δηλαδή νερό.  Έτσι όταν η θερμοκρασία των καυσαερίων μειώνεται κατά την έξοδο τους κάτω απο 100οC o ατμός γίνεται σταγονίδια που επικάθονται στο εσωτερικό της καμινάδας σας με την τάση να διαπερνούν τους πόρους της καμινάδας σας διαβρώνοντας την. Με τους νέους λέβητες που διαθέτουν καλύτερο βαθμό απόδοσης και αποβάλλουν τα καυσαέρια σε μικρότερες θερμοκρασίες το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη συχνότερο.

Η νέες τεχνικές προδιαγραφές επιβάλουν πλέον καμινάδες με μόνωση όπως ινοχ διπλού τοιχώματος και καμινάδες πολυπροπυλενίου (PP) για τους λέβητες συμπυκνωμάτων. Τι γίνεται όμως με τις παλιές καμινάδες;

Πλέον υπάρχει λύση και για αυτές! Με την εσωτερική επένδυση της καμινάδας με Furanflex. Το υλικό αυτό που αποτελείται από σύνθετα υλικά είναι αδιαπέραστο από υγρασία και αέρα θωρακίζοντας την καμινάδα σας από τις βλαβερές ιδιότητες της υγροποίησης.

Δεν απαιτείται πλέον το γκρέμισμα της καμινάδας και η εγκατάσταση νέας. Δεν χρειάζεται σκαλωσιές ή κάδος.  Επιπλέον δεν αλλοιώνεται η εμφάνιση του κτιρίου, κάνοντάς της ιδανική για εφαρμογή σε διατηρητέα κτίρια και αρχιτεκτονικές προσόψεις. Η Furanflex διαθέτει όλα τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά για εφαρμογή σε καμινάδες και αεραγωγούς με χρήση σε όλα τα καύσιμα.