καμιναδα-ξενοδοχειοΚαταδικάστηκαν ιδιοκτήτης και εργολάβος με ποινή φυλάκισης για τρία χρόνια και τρις μήνες για κακοτεχνίες σε καμινάδα.
Δύο άτυχοι νεαροί πέθαναν στον ύπνο τους σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που πέρασε στα δωμάτια τους λόγω διαρροής που υπήρχε στην καμινάδα του συστήματος θέρμανσης.
Οι δύο θάνατοι, ενός 28χρονου κι ενός 27χρονου, σημειώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, το Νοέμβριο του 2009, σε δύο ξεχωριστά δωμάτια και ορόφους του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η διαρροή του μονοξειδίου του άνθρακα προκλήθηκε εξαιτίας της φραγής της καπνοδόχου του καυστήρα, σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλες ελλείψεις και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την επιτόπια αυτοψία στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών (από τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες πρωτοδίκως) για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατ’ εξακολούθηση, της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια και της αυθαίρετης κατασκευής. Ο εργολάβος της κατασκευής καταδικάστηκε, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και δύο μηνών (από τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες), και κρίθηκε ένοχος για τις δύο πρώτες παραπάνω πράξεις.

Ακόμη, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, του πραγματογνώμονα, ο οποίος είχε κληθεί να ερευνήσει τα αίτια θανάτου του πρώτου ενοίκου, αλλά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν εντόπισε το πρόβλημα, με συνέπεια να ακολουθήσει μία μέρα αργότερα ο δεύτερος θάνατος. Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ αρχικά είχε αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά βρέθηκε εκ νέου κατηγορούμενος, ύστερα από έφεση που άσκησε εισαγγελέας.

Σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, ενώ οι ποινές τους ανεστάλησαν, με συνέπεια να αφεθούν ελεύθεροι.

Το τραγικό συμβάν δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά συστήματα θέρμανσης στην Ελλάδα, που η αμέλεια συντήρησης και οι κακές και αυθαίρετες παρεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν ανθρώπους στον θάνατο.
Το κόστος της επισκευής κάνει πολλούς να προβαίνουν σε αυτοσχέδιες λύσεις, ενώ η επιλογή της φθηνότερης εργασίας δεν είναι πάντα η οικονομικότερη αφού δεν γίνεται απο εξειδικευμένους τεχνικούς που διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτείται.